Προσωπικός αριθμός αναγνώρισης

P.I.N.

Όλες οι πιστωτικές κάρτες με την έκδοση τους συνοδεύονται από έναν τετραψήφιο αριθμό, το γνωστό P.I.N. που πρόσφατα έγινε και τραγούδι. Ο προσωπικός αυτός μυστικός αριθμός- κωδικός αναγνώρισης (Personal Identification Number) είναι στην ουσία η υπογραφή του κατόχου της κάρτας και είναι απαραίτητος για την πραγματοποίηση των διάφορων συνδεδεμένων συναλλαγών με τη πιστωτική κάρτα, στα μηχανήματα αυτόματων συναλλαγών ΑΤΜ.

Το PIN είναι ένας κωδικός που πρέπει να παραμένει αυστηρά προσωπικός και η καλή του προφύλαξη πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα κάθε κατόχου πιστωτικής κάρτας.

Τα πρέπει και τα δεν πρέπει της προφύλαξης του PIN είναι:

Καταστροφή κάθε εγγράφου που το περιέχει και απομνημόνευση του PIN.

Συχνή αλλαγή του PIN είτε με το να ζητήσετε να σας σταλεί καινούργιο από την τράπεζα, είτε αυτόματη αλλαγή σε κάποιο ATM

Αν σας είναι δύσκολο να θυμάστε τo PIN, γράψτε το σε κάποιο άσχετο με τη πιστωτική κάρτα χαρτί και ποτέ μην έχετε το PIN και τη κάρτα στο ίδιο μέρος (ειδικά μαζί στο πορτοφόλι).

Δεν γράφουμε ποτέ το PIN πάνω στη πιστωτική κάρτα!

Αν έχετε δυσκολία να χρησιμοποιήσετε κάποιο ATM, μη ζητάτε βοήθεια από αγνώστους, είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον υπάλληλο της τράπεζας.

Μη δίνετε ποτέ τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά το PIN, όποιος και να σας το ζητήσει (ειδικά οι τράπεζες δεν το ζητάνε ποτε!).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗΣ - PIN